Maľovanie izieb a optické klamy

27.03.2013 12:14

Interiérové ​​farby nám môžu pomôcť vytvoriť z nášho obydlia krásne, príjemné a komfortné bývanie. Vhodne zvolené farby v interiéri dokážu z akéhokoľvek priestoru dostať maximum. Môžu upozorniť na prednosti a prípadné nedostatky zamaskovať. Napríklad svetlé farebné odtiene interiér rozšíri a prevzdušniť Teplé farby, ako je červená, oranžová a žltá zase opticky zmenšujú, ale zároveň oživujú. Ak na maľovanie interiérov použijeme chladnejšie farby, môžeme sa tešiť na to, že nám miestnosť opticky rozšíri a nechajú vyniknúť nábytok a doplnky. Sýte odtiene miestnosť zúžia a tiež môžu vyvolať pocit "padania stropov". Pri návrhu farieb v interiéri by sme sa mali naučiť aspoň základy teórie farieb, prípadne nám môžu s výberom pomôcť samotní maliari izieb.

 Studené odtiene na stenách pôsobia príjemne a miestnosť opticky zväčšujú: 

Optické klamy

S optickými klamy môžeme pracovať rôznymi spôsobmi. Ak potrebujeme opticky miestnosť zvýšiť, je dobré na steny namaľovať zvislé pruhy. Naopak priečne pruhy na zadnej stene miestnosti nám ju rozšíria do strán, ale výšku znížia. Miestnosť môžeme opticky znižovať aj tým, že necháme bielu farbu stropu v pruhu 5-10 cm aj na stenách. Opačný postup (farebné odtiene zo stien na svetlom strope v pruhu širokom 5-10 cm) nám miestnosť opticky zvýši. Ak sa do maľovania izieb a do optických klamov nechceme púšťať sami, je vhodnejšie ponechať prácu na profesionálnom maliarovi.

Ilúzia farieb

Miestnosti môžeme opticky rozširovať a znižovať pomocou farieb aj nasledujúcimi spôsobmi:

  • Zvýraznenie horizontálnej línie: tmavé steny + svetlá podlaha a strop
  • Rozšírenie a zníženie miestnosti: tmavé steny + tmavý strop i podlaha
  • Užšie a vyššie miestnosť: svetlá zadná stena a podlaha + svetlý strop
  • Optické zväčšenie priestoru: svetlý strop + svetlé steny aj podlaha

Vyvarovať by sme sa mali kombinácia tmavých stien a podlahy sa svetlým stropom. V niektorých ľuďoch môže táto kombinácia vyvolať pocit úzkosti. Preto je vždy lepšie pred maľovaním skonzultovať Váš zámer so skúseným maliarom.

Dekorácia a ilúzia na stenách

Spočiatku sa zdá, že je jednoduché namaľovať tvary maľované cez budovy po celom svete ... ale nájsť správne ohnisko do ohromujúcich geometrických tvarov nie je jednoduché ale  švajčiarsky umelec Felice Varín vytvára tieto masívne kusy od roku 1979;. Od malých s inštaláciou izbách a v domoch  ale neskôr na kusy, ktoré pokrývajú celé dediny a mestá.  Jeho obrazy zapôsobil na večšinu reklám po celom svete.

Ak chcete vytvoriť svoje diela, Felice Varín hovorí treba stáť na jednom na mieste, zvyknúť si na miesto.  Potom definovať bod pohľadu, kde on a neskôr pozorovatelia budú v interakcii s priestorom.  Tým, diváci sa ocitnú v strede ohniska a sú schopný zobraziť obraz ako súdržný celok.  Pre každého, kto nevidel jeden z jeho kusov osobne, môžete si ich aspoň predstaviť, neočakávané prechádzky dverami, doslova do jeho práce, sú prekvapivé a mätúce.  Nájsť chronologický katalóg mnohých jeho diel môžete na varini.org .