Nové trendy 3D štruktúry

24.03.2013 19:29

 

Interiérový dizajn, rovnako ako umenie, podlieha rôznym trendom, ktoré sa v histórii stále opakujú. Aj napriek tomu, že sa estetika slovenských bytových interiérov zlepšuje, stále je len vo svojom počiatočnom štádiu. Náročný zákazník už neváha investovať do kvalitných podlahových krytín, sanity, nábytku i doplnkov. Stále však podceňujeme finálnu úpravu stien – najväčších plôch, ktoré nás v obydliach obklopujú.

Nielen farby dotvárajú interiér. Na celkovom vzhľade sa vo veľkej miere podieľajú aj materiály a ich textúra. Preto by ste aj ich výberu mali venovať maximálnu pozornosť. V prírode nenájdete nič ideálne, rovné alebo hladké, stačí si všímať tvary a štruktúry listov, skál, zeme, sú rôzne zrnité preliačené či rozryté ani ich sfarbenie nie je nikdy homogénne, jednotné či dokonalé. Táto pestrosť a nepravidelnosť má svoje neopakovateľné čaro, ktoré stojí za to odkopírovať. Čím viac druhov štruktúr , či materiálov pri zariaďovaní použijete, tým prirodzenejší a zaujímavejší bude priestor, v ktorom žijete.

Komplexnosť umiestnenia štruktúr je rôznorodá. Štruktúry sa môžu umiestniť nielen do interiérov ale aj exteriérov, sú vhodné do domov, či bytov kde môže ožiariť každú časť priestoru, v ktorom žijete, ako sú kuchyne, obývacie izby, jedálne, predsiene, spálne, kúpeľne či krby alebo schodiská.
Dopomáhajú aj na exkluzivite verejných priestorov, vestibul, čakární, kancelárií, konferenčných miestností, firiem, alebo môžu polahodiť oku v príjemnom prostredí ako sú reštaurácie, bary, obchodné centrá.

Keď ste našli vhodný priestor na umiestnenie štruktúry a odhodláte si zmeniť svoje steny na nepoznanie, prvou úlohou bude vhodný výber použitých materiálov na jej tvorbu. Od hladkých sadier a stierok, ktoré po nanesení nechajú jemný a hladký základ na stene, môžeme prejsť k zrnitejším materiálom, ako sú lepidlá na dlažbu alebo rôzne omietky na rovnejších plochách nechávajú zrnité kamienky, čiary, alebo jamky, ktoré zvýraznia štruktúry materiálu. A napokon najzrnitejšie použité materiály sú piesok, štrky zmiešané s betónom kde už zrnitosť je veľmi veľká. Zrnitosť sa odzrkadlí v detailoch steny. Ale dôležitým faktorom sú rôzne vlastnosti materiálov. Podľa nich je ovplyvnená tvarovateľnosť štruktúr pri nanášaní.

Po dôkladnom výbere materiálu je vhodné dbať nad výberom štýlu nanášania, ktorým vznikne na vašej stene umelecké dielo. Tvar štruktúr môže byť rôznorodý, závisí od použitého náradia, techniky nahadzovania a umeleckého cítenia, originalita je na prvom mieste, výsledný efekt sa nedá nikdy zopakovať na 100%. Preto majiteľ 3D štruktúry môže s čistým svedomím povedať, že tento originálny ,,obraz“ na stene mám len JA a nikto na svete.

Ďalšiu veľkú rolu na štruktúre zohráva vybratie vhodných farebných odtieňov. Farby dokážu zázraky, treba si len vybrať tie správne. V jednej miestnosti je ideálne na hladkých stenách použiť maximálne dva až tri druhy farieb, pričom na štruktúre ich môže byť použitých omnoho viac. Čím väčšie množstvo farebných odtieňov nanesieme, tým sa štruktúrovaný efekt zvýrazní a zmenší sa viditeľný rozdiel medzi odtieňmi, ako prvé je vhodné naniesť najtmavší odtieň a postupovať až do svetlých odtieňov.

Ak si chcete priestor ozvláštniť, tak na samotné končeky štruktúry sa môžu naniesť štetcom farebné zlaté čiastočky, v ktorých je pravé zlato, ďalej zlatá, strieborná alebo medená farba, rôzne odtiene perletí či kreatívnych malieb, podľa vášho výberu. Odolnosť farieb je rovnaká ako na namaľovaných stenách od oteru vzdorných až po umývateľné. Vrchnou ochranou môže byť priesvitná lazúra či lak, tým sa odolnosť odtieňov farieb zvýši. Do extrémnych podmienok ako je exteriér alebo kúpeľne sa samozrejme používajú fasádne farby, ktoré sú voči vode, vodným výparom a poveternostným podmienkam veľmi účinné. Po čase keď vás zunuje pohľad na vaše steny, odstránenie štruktúry je jednoduché stačí ju len zoškrabať, alebo vhodne a vkusne ožiariť novými farbami. U niektorých ľudí je bežné zmeniť farebné odtiene každý rok. Ak túžite po modernom interiéry vďaka vašim stenám. Nebojte sa premeniť vašu fantáziu na kreativitu.

Aktuality

27.03.2013 12:14
Interiérové ​​farby nám môžu pomôcť vytvoriť z nášho obydlia krásne, príjemné a komfortné bývanie. Vhodne zvolené farby v interiéri dokážu z akéhokoľvek priestoru dostať maximum. Môžu upozorniť na prednosti a prípadné nedostatky zamaskovať. Napríklad svetlé farebné odtiene interiér rozšíri a...
27.03.2013 11:24
Moderný trend uponáhľaných ľudí ktorý kvôli práci nemajú čas na maľovanie svojho interiéru. Predstavte si naplánovať na leto dovolenku na dva týždne niekde v Chorvátsku a pomedzi to u vás doma prebieha špinavá, hlučná rekonštrukcia interiéru. Každá spoľahlivá firma, ktorá maliarske práce vykonáva,...
27.03.2013 09:52
Ak v niektorých priestoroch sú steny ešte potiahnuté tapetami. A budete chcieť tieto steny nanovo vymaľovať, bude potrebné sa starých tapiet najprv zbaviť. Hoci sa môže zdať takáto úloha pomerne jednoduchá, nie vždy idú tapety dobre dole. Napriek tomu je pre maľovanie interiérov absolútne...
24.03.2013 19:30
  Dekoratívne maliarske techniky sú maľby vykonané farbou priamo na stenu, namiesto obrazu, kameňa či tapety. Nemusí to byt vždy vytvorený obraz alebo vzor, ale môže to byť aj textúra vytvorená farbou alebo štruktúra vytvorená omietkou. Maliarske techniky sa líšia podľa typu nanášania, druhu...
24.03.2013 19:29
  Interiérový dizajn, rovnako ako umenie, podlieha rôznym trendom, ktoré sa v histórii stále opakujú. Aj napriek tomu, že sa estetika slovenských bytových interiérov zlepšuje, stále je len vo svojom počiatočnom štádiu. Náročný zákazník už neváha investovať do kvalitných podlahových krytín,...